7 tips for god formidling

 
 

“Stemmen er ditt akustiske fingeravtrykk”

Har du planer om å holde kurs og foredrag i år?

Da har jeg 7 gode tips til deg som mine kloke kunder gjør:)

1. Vær godt forberedt på innholdet

Vit HVA du skal si. HVORFOR det er viktig. HVORDAN du skal si det. Ha en innledning, hoveddel og avslutning. Og det viktigste: Vit HVEM du snakker til. Sett deg inn i hvem de er og bruk et språk som de forstår. Ditt publikum kan være noen som ikke vet noe om det du snakker om.

2. Lær deg hva en sunn og bærekraftig stemme er

Dine ord får aldri større gjennomslagskraft enn stemmen du formidler med. Om du sier at publikum skal få informasjon som de kommer til å bli veldig engasjert av og du selv ikke viser engasjement, vil ingen tro på deg. Den du viser at du er, det er det de tror de får. Da hjelper det ikke med all verdens lovord i dine ord.

3. Øv mye HØYT!

Enten du formidler fra klasserom, på youtube, podcast, fra scenen og møterommet. Når du øver høyt, og ser for deg rommet du skal snakke i og gjerne lærer logopediske puste- og stemmeøvelser fremmer det en sunn og bærekraftig stemme. Din ord blir aldri bedre enn stemmen de formidles med. Når du har bevissthet rundt stemmebruk, vil det også medføre at du står bedre rustet for å unngå kremting, hosting, tørrhet, heshet i halsen og anspent stemmebruk. Ikke bare er det ubehagelig for deg, men også for publikum som må lytte. Noen begynner også synes synd på deg og retter sin mentale kapasitet til om du vil klare deg gjennom foredraget.

Mange av mine kunder har lært seg OSKAR - en presentasjonsteknikk. Det er en effektiv metode som hjelper deg til å skape balanse mellom ord, stemme, kropp, artikulasjon og rytme. Modellen bidrar også med teknikker for å håndtere nerver foran et publikum.

Uansett hvilke av disse motiv mine kunder kommer for, har jeg dette budskapet:

"Ikke overlat stemmen din til tilfeldighetene – verken for din egen helses eller publikums skyld. Stemmen er ditt unike akustiske fingeravtrykk og en viktig del av en sunn helse og ditt profesjonelle uttrykk."

Her er ytterligere 3 tips fra OSKAR-en presentasjonsteknikk for å finne balansen mellom, ord, stemmebruk, artikulasjon og rytme.

4 Velg dine ord nøye  Formuler deg klart og tydelig for å formidle budskapet ditt på en effektiv måte. Unngå unødvendig repetisjon eller overflødig informasjon. Start med et smell!

5 Skap balanse mellom stemme, kropp og artikulasjon Vær oppmerksom på stemmebruk, kroppsbevegelser og uttale. Bruk stemmen din på en engasjerende måte, og la kroppsspråket støtte opp under det du sier. Vær tydelig med god diksjon.

6 Finn en god rytme og et godt taletempo  Variasjon i taletempo og bruk av pauser kan bidra til å holde på publikums oppmerksomhet og skape spenning. Vær bevisst på rytmen i talen din og tilpass den etter innholdet og situasjonen.

Og mitt 7. tips? Velg å gå inn på følgende lenker om du vil forbedre dine kommunikasjonsferdigheter fra en scene, talerstol, i et møterom, i en treningssal eller på podcast. Mange trenger å lytte til ditt budskap. Gjør det lett for dem.

Her kan du lære mer om OSKAR-metoden

Her kan du få et gratis introduksjonskurs til OSKAR-metoden. Du legger bare igjen navn og epostadresse

Her kan du få tilgang til Pust- og stemmeøvelser, et oppvarmingsprogram FØR du møter ditt publikum

Forrige
Forrige

Lærerens stemmebruk

Neste
Neste

Sceneskrekk?