Stemmevansker

Er du hes og stemmetrett?

Om det varer to uker bør du både henvises til logoped og ØNH-legen.

Da har du rett til å starte stemmebehandling hos logoped – uten FØRST å gå veien om ØNH-legen.

OG: Selv om ØNH-legen ikke finner noe på dine stemmebånd og andre årsaker til ubehaget er utelukket, har du fortsatt rett til logopedisk stemmebehandling. Da kalles vanskene funksjonelle stemmevansker. Din subjektiv opplevelse av symptomer på stemmevansker er avgjørende.

Når heshet er forårsaket av en enkeltstående episode som at du har stått og heiet på din sønn eller datter på håndball- eller fotballbanen eller du våkner hes etter en fest, går det som regel over. Om ikke anstrengt stemmebruk gjøres med en allerede sliten stemme.

Heshet er som oftest symptom på feilbruk av stemme og pust.

Det kan være veldig slitsomt å snakke og i noen tilfeller invalidiserende. Symptomer som heshet kan også forårsakes av sykdom, skade eller forstyrrelser i alle deler av taleapparatet.

Noen ganger er stemmeproblemene ikke så hørbare for omgivelsene, men den subjektive opplevelsen av egen stemmebruk kan være smertefull nok.

Stressende arbeidssituasjon kan skape en anspent kropp, pusten går i et «hold»og personen kan få et talemønster hvor den «snapper» etter pust for hver setning. Dette opprettholder en uhensiktsmessig pust- og stemmebruk som kan føre til symptomer på stemmevansker.

Heshet kan også være symptom på organiske vansker som stemmebåndsknuter, polypper eller i sjeldne tilfeller kreft på stemmebånd.

Selv ble jeg hes og stemmetrett 27 år gammel. Jeg brydde meg ikke om det. Tenkte at «dette tåler jeg vel». Stemmen ble borte, samtidig med at korsryggen slo meg knockout. Jeg var helt utladet. Da jeg underviste i en av mine siste timer i vanngym på Grand Canaria, 27 år gammel, kom en svensk logoped bort til meg ved bassengkanten og sa: «Ingen kommer att tacka dig, Gry, för att du tappade din röst och står här med trasig rygg» Hun hadde rett. Jeg hadde ikke annet valg enn å reise til Norge og få hjelp hos en dyktig stemmelogoped og dyktig kiropraktor.

Er du fastlege med pasienter som sliter med vedvarende heshet, sårhet eller smerter i hals hvor det ikke finnes en opplagt årsak; Send vedkommende til logoped OG ØNH-lege.

Ved behov: Ta kontakt via knappen under, så skal jeg fortelle hva du må gjøre for å få dekket logopedisk stemmebehandling av det offentlige.

SYMPTOMER PÅ STEMMEVANSKER

Opplever du ofte:

  • stemmetretthet, at det er slitsomt å snakke?

  • heshet?

  • kremtetrang?

  • smerter i halsen?

  • lite stemmekraft?

  • at stemmen brister?

  • manglende evne til å variere stemmeleie?

Dette er symptomer på stemmevansker.

Stemmevansker kan forårsakes av sykdom, skade eller forstyrrelser i alle deler av taleapparatet. Dette kan medføre hørbare stemmeavvik som overfor nevnt. Mange av disse symptomene opptrer gjerne samtidig og ulike diagnoser på stemmevansker kan gi ulike sammensetning av opplevde symptomer.

Årsaken til stemmevansker:

Anatomiske forandringer på stemmebånd som enten er medfødt eller ervervet gjennom skade eller sykdom kalles organiske vansker

Når stemmen blir overbelastes av for mye eller hard stemmebruk. kalles det funksjonelle vansker. Å bruke stemmen feil kan bety at du over tid henter energi og støtte fra halsen når du snakker. Om du i tillegg snakker mye til daglig er dette en dårlig kombinasjon. Du vil kjenne et eller flere av de ovenfor nevnte symptomer. Din stemmebruk mangler kanskje støtten fra abdominal pust (magepust) når du prater. Forkjølelse, halsbetennelser eller allergier vil forverre tilstanden og kan ofte medføre at man blir helt stemmeløs. Det foreligger ingen organiske forandringer på stemmebåndene, men stemmekvaliteten er likevel i de fleste tilfelle dårlig. Emosjonelle faktorer utgjør ofte en årsak eller opprettholdende faktor blant personer med funksjonelle stemmevansker.

Hensikten med logopedisk stemmebehandling:

  • Eliminere subjektivt ubehag

  • Normalisere stemmen

  • Bevare stemmefunksjonen

  • Forhindre at du får tilbakefall eller forværrer stemmeproblemet

  • Muligjøre ditt stemmemessig potensiale

  • Møte stemmekrav i ditt arbeide og din fritid

  • Forbedre vokal kvalitet

  • Minske stemmebåndsforandringer

    Ønsker du en prat med meg om dine stemmeutfordringer?

Vet du at

  1.  Over 14 dager med hes stemme skal undersøkes av Øre - Nese- Halslege?

    Heshet er som oftest symptom på en stemmebruk som er lite hensiktsmessig og kan bli veldig slitsomt. Logopedisk behandling vil være til god hjelp. Heshet kan også være symptom stemmebåndsknuter, polypper eller i sjeldne tilfeller kreft på stemmebånd.

  2. Du kan føle deg sliten og utbrent i stemmen akkurat som i kroppen?

    Om du ikke tar hensyn til kremtetrang, heshet, slitenhet/tretthet i stemmen, kan det ende med at det blir så slitsomt å snakke at du unngår samtaler og ikke kan arbeide.

  3. Forkjølelse og mye stemmebruk er en dårlig kombinasjon?

    Forkjølelse som rammer halsen kombinert med mye stemmebruk er risikofaktorer for å pådra seg stemmeproblemer. I verste fall kan du bli stemmeløs. Snakk skånsomt og minst mulig sålenge du har en forkjølelse som sitter i halsen. 

  4. Bekymringer og stress kan påvirke din stemmebruk?

    Vi mennesker kan få ulike kroppslige reaksjoner når det blir for mye belastninger i hverdagen. Dette kan for noen gi fysiske utfall som
    hodepine, magesmerter og/eller rygg- og skulderplager. Hos andre igjen kan stemmebånd bli rammet. Selv om det ikke er noe fysiologisk i veien med de to stemmebåndene, kan stemmen bli helt bort. For noen er det helt åpenbart hva som er årsaken: Store endringer i livssituasjon (eks. plutselig sykdom, død i nære relasjoner, tap av arbeid), andre ganger må det «graves litt dypere» når årsaken ikke er så iøyenfallende. I slike tilfelle kan, hvis ønskelig, et samarbeide mellom logoped og psykomotoriker, psykolog eller annen relevant helsetjeneste være en god kombinasjon. Andre ganger finner man ingen årsak, men det går bare over av seg selv.

  5. Hvisking og kremting forverrer et stemmeproblem?

    En sliten stemme som brukes hviskende er som å gni sandpapir på et åpent sår. Kremting som er blitt en vane (uvane) skaper slimdannelse og jo mer du kremter jo mer slim produserer du. Så; tren på å la være å hviske og kremte. Kom deg til Øre -nese -halslege og få en henvisning til logoped.