Bruker du mye fyllord?
“æh, øh, vet du, ikke sant”
𝐇𝐯𝐨𝐫𝐟𝐨𝐫 𝐚𝐯𝐬𝐥𝐮𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐯𝐢 𝐦𝐚𝐧𝐠𝐞 𝐬𝐞𝐭𝐧𝐢𝐧𝐠𝐞𝐫 𝐦𝐞𝐝«, 𝐞𝐡, ø𝐡, 𝐈𝐤𝐤𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐭» 𝐧å𝐫 𝐯𝐢 𝐡𝐚𝐫 𝐞𝐭 𝐟𝐨𝐫𝐞𝐝𝐫𝐚𝐠 𝐞𝐥𝐥𝐞𝐫 𝐩𝐫𝐞𝐬𝐞𝐧𝐭𝐚𝐬𝐣𝐨𝐧?
Når jeg hører disse lydene og ordene som et gjentagende mantra begynner jeg å tvile...
Har du forberedt deg? Står du støtt i ditt budskap og eier det, trenger du hverken legge til eh, øh eller «ikke sant?» Ja. Jeg skjønner.
Det skjer selvfølgelig helt ubevisst. Det er null problem med et fyllord i ny og ne. Utfordringen er om fyllord og lyder blir et gjennomgående mantra... Da blir det faktisk veldig forstyrrende for den som lytter. Derfor denne påminnelse. Hva skal du gjøre i stedet?
Velg pauser.
✅ 𝐏𝐚𝐮𝐬𝐞𝐫 𝐞𝐫 𝐦𝐨𝐭𝐠𝐢𝐟𝐭𝐞𝐧 𝐭𝐢𝐥 𝐟𝐲𝐥𝐥𝐨𝐫𝐝 𝐬𝐨𝐦 «𝐢𝐤𝐤𝐞 𝐬𝐚𝐧𝐭, 𝐞𝐡𝐡, 𝐮𝐡𝐦» 𝐨𝐠 𝐚𝐧𝐝𝐫𝐞 𝐧𝐨𝐧𝐬𝐞𝐧𝐬𝐨𝐫𝐝 som ikke bringer verdi til kommunikasjon.
✅ 𝐏𝐚𝐮𝐬𝐞𝐫 𝐠𝐢𝐫 𝐝𝐢𝐧𝐞 𝐥𝐲𝐭𝐭𝐞𝐫𝐞 𝐭𝐢𝐝 𝐭𝐢𝐥 å 𝐭𝐞𝐧𝐤𝐞 𝐩å 𝐡𝐯𝐚 𝐝𝐮 𝐬𝐢𝐞𝐫. De får absorbert din kunnskap. Hvis ikke du legger inn pauser, gjør publikum det selv, for å tenke etter hva du sa. Hva kan da skje? Det blir et avvik mellom der publikum er mentalt og der du er verbalt.
✅ 𝐏𝐚𝐮𝐬𝐞𝐫 𝐠𝐢𝐫 𝐝𝐞𝐠 𝐬𝐞𝐥𝐯 𝐦𝐮𝐥𝐢𝐠𝐡𝐞𝐭 𝐭𝐢𝐥 å 𝐭𝐞𝐧𝐤𝐞 𝐩å 𝐝𝐢𝐧 𝐯𝐞𝐢 𝐯𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞. Hva er det neste jeg skal si?
SÅ‼️ Tren på å lukke munnen og pust gjennom nesen. Den lille pausen virker nok mye lengre for deg, enn det omgivelsene opplever.
Pauser
Pauser må trenes på. Det oppleves så lenge i hodet når du bevisst går inn for å lukke munnen og ta en pust. Gjør følgende Velg å legg inn pauser når du trener høyt hjemme på ditt foredrag eller tale. Ta opptak. Lytt. Er det så lenge pause som hodet ditt opplever?